(видео) На границата на зависимостта и свободата… чуй камбаните, виж героите:

Празнува днес Джумаята. Празнува вече 106 години свобода! Поклон, герои! Денят, граничен в историята ни на зависимостта и свободата, е наситен с празници, инициативи, тържества в Благоевград. Още от рано. До късно вечер. С  камбанен звън, панихида за загиналите, издигане на националния флаг, отдаване на почит към героите започнаха тържествата по повод 106-годишнината  от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. Празнично шествие, водено от военен оркестър, знамената на българската армия, официални лица, граждани, ученици прекоси Благоевград и стигна до паметника на Гоце. На площад „Македония“ бе издигнат националния флаг на Република България, и чухме химна.

„В историята има много дати, без които не можем да си представим съвремие и бъдеще. Но има и дати, граници, които са дали съвремие и бъдеще. Пирински край застава там където му е мястото, неделима част от майка България. 5-ти октовмри е другата страна на медала за храброст на опълченците от Шипка. Ден за  патриотизъм, гордост, героизъм. Имената на героите звучат като екот на Пирин и Рила, като проход на титани. Благодарни сме че сме свободни, от нас зависи да сме и по-добри. Нека празника да заличава различията между нас, да ни даде обединението, от което се нуждаем“, пожела кметът д-р Атанас Камбитов в приветствието си.

Там, на площада видяхме и униформите на освободителите ни, четите и четниците с оръжията.

По-късно в стария град „Илинденски камбани“ огласиха 106 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония и присъединяването им към Майка България. С историческата възстановка на Илинденско- Преображенското въстание Национално дружество„Традиция“ пренесе жителите и гостите на Благоевград в действията на една епична битка. Пресъздаването на емблематични сблъсъци, оръжия, майчини сълзи, братски прегръдки, викове, вой и възгласи за свобода, огласиха старинния квартал „Вароша“ в Благоевград. Ансамбъл „Пирин“ допълни атмосферата, като с песен и танц нарисува картината от страна на братя, сестри, майки, бащи, мъже, жени, деца, които се сбогуват, в името на една кауза- Свободата.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *