Какво ще пие шофьорът?

Почти сме в сезона на виното, не рискувайте! Гроздовият еликсир чупи дрегера. Виното е плътно питие, бавно се усвоява от организма, а дрегерът – направо полудява, надуши ли вино.

Полицаи разказват от практиката си, че с показател на дрегера над 2 промила шофьорът е адекватен без никакви отклонения в поведението му, но и с показател 0.7 промила водачът едва слиза от колата и полита. На шега или не, весели шофьори признавали, че и кофа вино консумират и сядат зад волана, в прецедентните случаи дрегерът отчел точно 5,65. И състоянието на шофьора не било съвсем безпомощно.

Организмът, и как ще преработи алкохола, е непредсказуем. Няма как да познаваме себе си „колко можем да пием“. На показателите на дрегера влие не само изпитото количество и вида алкохол. От значение е дали сме нахранени, умората също дава отражение при тест с дрегер. Всъщност – тест с дрегер може да ви нарочи за пил и седнал на шофьорското място дори и не по0мирисали алкохол, но… ако сте жабурили с вода за уста. При кръвна проба обаче невиновността ви, както и отговорното ви поведение ще се потвърди.

С резултатите от кръвните проби не така стои въпроса, ако сте пили вино. Гроздовият еликсир се усвоява много по-бавно от организма. Така че, ако сте пили вино и ви „хване“ дрегера, в никакъв случай не спорете и не отивайте на кръвна проба. Промилите за алкохол в кръвта ще са със сигурност повече. И народната приказка за виното гласи: „то ни нашепва: ти върви, аз ще те стигна…“

И на финала – какво казва законът: при показател на дрегера до 0,5 промила – шофьорът е невинен. Но никой не може да каже с колко и какъв алкохол ще си в границата. От 0,5 до 1,2 ще те глобят, парична санкция е наказанието. След 1,21 вече е престъпление – отиваш на съд.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *