Читалището в евросело показа уникални носии за юбилей

Пищен празник за 60-годишнината на Народно читалище „Гоце Делчев-1958“. Много усмихнати хора,  пазещи традицията, българщината и културата-българска дойдоха на всички събития, организирани в първото евросело в България – село Черниче.

Празникът започна  с етнографска изложба в Арт-ателие „Маргарита”, където бяха представени уникални носии, аксесоари, китеници, които нашите баби пазят от своите. Носия от 1934 година, запазена в автентичния си вид видяха всички гости на изложбата. Вкусно замириса в арт-ателието и на гурме изложбата, от която хората опитаха и се пренесоха в миналото и храната, която се е яла преди, а и до днес се приготвя в домовете ни.

Празникът беше открит от председателя  на Читалище „Гоце Делчев“ Валери Миленков, който заедно с кмета  на село Черниче Георги Стефанов, заместник – кмета на община Симитли Евгения Георгиева, художника  и почетен гражданин на община Симитли Николай Кашев, директори на училища и детски градини  бяха първи посетители на изложбите. Учениците, творили в пленера „Роден край“- бит и култура, бяха наградени от председателя на журито Николай Кашев за труда си и уникалните картини, които изрисуваха през миналата седмица в чест на празника на читалището.

Съобразно представяне на  книгата за село Черниче, „Черниче- култура, традиции, живот”, написана от Борис Сандански, беше представена пред аудиторията и раздадена на всички. С изключителната помощ на общественика Валентин Чивиев, писателят Борис Сандански измайсторява специално за юбилея  на читалището историята на Черниче.

Музикалната програма на площада започна с най- малките в селото. Децата от група „Звънче” на ДГ „Радост”, показаха какво може младостта, и че традицията ще бъде продължена на сцената на площада.

Почетни грамоти за развитието на културата и читалищното дело бяха връчени на всички общественици в селото, както и на кмета  на община Симитли Апостол Апостолов, който не пропусна да отпразнува празника на читалището с всички празнуващи на площада в Черниче. Медали и грамоти получиха заслужилите дейци и самодейци от  селото. Песен за Черниче беше изпята на сцената на празника.

Васил Новоселски, председател на Областния съвет на читалищата в Благоевградска област,  поздрави празнуващите и връчи почетен медал и грамота от името на Съюза на читалищата. Самодейците от Черниче, Крупник, Брежани, Долно Осеново, Симитли и Железница показаха, че читалищното дело е живо и направиха голям празничен концерт по случай годишнината. Павлина Теова, Гала Чивиева и Малин Домозетски изпълняваха любими песни за всички празнуващи годишнината на читалището, като хорото на площада не спираше да се вие до късно вечерта.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *