Тревожно чужди са родителите и училището

Родителите са несигурни, педагогическите съветници са с нефукционални функции, а електронният дневни е нещо много чуждо… това са само част от показателите, описващи тревожната далечина на родителите и училището. Иначе направеното проучване има задачата да представи ясната картина в българското образование, за да се работи за връщане на родителите в училище. Такава е и кампанията на евродепутата Асим Адемов – „Да върнем родителите в училище“.

Изключително активно бе присъствието на всякакви, имащи отношение към образователния процес, на форума, домакинстван от Югозападния университет.

80% от родителите разчитат на децата си за информация свързана с учебния процес. Само 7% обаче, използват активно електронните пощи и дневници на училището. Трима от десет родители не знаят, дали детето им е ставало свидетел на агресия в училище. Това са само част от показателите от националното проучване на тема „Степента на отчужденост на родителите към училищния живот на своите деца“, представени от Изследователски център „Тренд“ в началото на форума.

По повод данните представени на срещата инж. Таня Михайлова отбеляза, че е важно родителите да се възползват от всички достъпни канали за комуникация и подчерта, че живият контакт остава най-достоверен. Тя допълни, че педагогическият съветник и педагогът по-трудно се налагат като страна в контакта с родителите.

Според декана на Факултета по педагогика доц. д-р Траян Попкочев образованието е споделена отговорност. Той сподели, че все по-малко се усеща ролята на училищния педагог и психолога, и според него те имат само диагностична функция.

Д-р Харалан Александров отбеляза, че сложността на днешното време създава несигурност в родителите, което се отразява в отношенията с деца им, а очакванията към образователната система са все по-високи.

Над 150 представители на родителски и учителски асоциации и сдружения, директори, родители и учители от областите Благоевград, Перник и Кюстендил се включиха във форума, обединени от идеята да се идентифицира и реши проблема с комуникацията между родители и учители и съпътстващата загуба на доверие в българската образователна система.

На събитието присъстваха зам.-министърът на образoванието и науката инж. Таня Михайлова, зам.-кметът на община Благоевград Христина Шопова, началникът на Регионалното управление на образованието в Благоевград Ивайло Златанов, зам.-ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Георги Апостолов, д-р Харалан Александров – социален антрополог, доц. д-р Траян Попкочев – декан на Факултета по педагогика към ЮЗУ „Неофит Рилски“, Анастас Стефанов от Изследователския център „Тренд“, Марияна Гюрова – училищен психолог в НПГ „Димитър Талев“, гр. Гоце Делчев.

Предстои инициативата „Да върнем родителите в училище“, организирана от г-н Асим Адемов да бъде представена и в други градове от страната, търсейки начините за подобряване на комуникацията между учители, родители и ученици.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *