sdr

2 лева на 100 километра харчи социалната кола в Гоце Делчев

Екологични, пестеливи, модерни за в движение социалните услуги в община Гоце Делчев. Ползват електромобил. Колата е чисто нова, кметът Владимир Москов получи ключовете. Инвестицията за евтин и екологичен транспорт се подпомага Програмата за насърчаване използването на електрически превозни средства в рамките на Инвестиционната програма за климата на Националния доверителен екофонд. Фондът отпуска 20 000 лева субсидия, останалата част се финансира от общинския бюджет, за което има решение на Общински съвет Гоце Делчев.

Електромобилът е Рено KANGOO ZE. Това е първият изцяло електрически ван масово производство с автономен пробег от 270 км, 4+1 места и товарен обем до 4,6 м3. Оборудван е с новата 33 киловатова литиево-йонна батерия. Гаранцията на батерията и на автомобила е по 5 години. С новата придобивка, община Гоце Делчев се нарежда сред малкото общини в България, които разполагат с електромобил.

Елктромобилът ще се ползва от Домашен социален патронаж – за разнос на храната на над 400 потребители – хора в неравностойно положение, както и от общинската администрация.

Общината планира да изгради зарядна станция за електромобили, която станция да се ползва както за зареждане на електромобила, така също и от туристи и посетители на Гоце Делчев. Целта е да се насърчи използването на електромобили като превозни средства щадящи околната среда.

Изцяло електрическите автомобили се характеризират с нулеви емисии на въглероден двуокис и прахови частици. В същото време разходите за електроенергия за изминаване на 100 км са в рамките на около 2,30 – 2,70 лева.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *