Байкушевата мура за първи път в „Дърво с корен 2018“, кои са другите…

За първа година в конкурса „Дърво с корен 2018“ участва и Байкушевата мура, за която се смята, че е едно от най-старите дървета у нас – над 1200 години.  Черната  мура се намира в местността „Бъндерица“, ДГС „Добринище“, Национален парк „Пирин“.  Тя е кръстена в чест на лесовъда Константин Байкушев, определил възрастта й с Преслеров свредел.

Първите измервания установяват, че височината е около 26 м, дебелината – 2,6 м, обиколката – 7,6 м. Шест-седем мъже хванати за ръце едва обхващат ствола! Байкушев определя възрастта на дървото чрез специално доставен от Германия „Преслеров свредел”. Изваден е дървесен цилиндър по дължината на радиуса и са преброени годишните кръгове – около 1200 на брой през далечната 1897 г.

От 3 до 31 октомври ще се проведе изборът на победителите в тазгодишното издание на конкурса „Дърво с корен 2018“.

Журито на конкурса определи 5 дървета, които ще се състезават за гласове в категорията „Дърво с корен 2018“ и 3 – за категорията „Вековните дървета говорят“ измежду 13-те получени номинации. Сред тях са много интересни предложения за величествени и значими дървета от страната.

Кои са другите  номинирани в конкурса „Дърво с корен 2018“?

Това е Цер, намиращо се на границата на землищата на селата Скрино и Пастух, община Бобошево на възраст около 600 г.

Номиниращ е  Георги Чараклиев, председател на Фондация „Свята България“, гр. Дупница

Дървото е разположено в малка седловинка в Руен планина, сред поляни и смесена гора от ниски храстовидни дървета и борове.

Кривото дърво е сребролистна липа   на възраст над 200 г. Местоположението и е в  Курортен комплекс „Златни пясъци“. Номиниращ е  Професионална гимназия по икономика „Д-р Иван Богоров” – Варна.

Забележително дърво от вида Сребролистна липа (Tilia argentea) привлича вниманието на наши и чужди туристи в курортния комплекс „Златни пясъци”. Немалко са желаещите да си направят снимка пред интересното дърво, популярно като „Кривата липа” и запазят и отнесат приятните спомени от лятната почивка и курорта. Много варненски абитуриенти запечатват спомена от незабравимия за тях ден пред многогодишното дърво, чиито листа с формата на сърце символизират приятелство, взаимност, сърдечност.

Източен чинар  на възраст 500 г. се намира в с. Джигурово, община Сандански. Номиниращ е  Миглена Георгиева, Лондон.

Този източен чинар има особено значение за мен, защото е свързан с моя дядо, който е починал доста отдавна.

По останалото като спомен в семейството и информация от изрезка с кратка статия за чинара от вестник, се запознах с интересната му история.

Дървото се намира в центъра на с. Джигурово, чието име се свързва като произход с турското „джингиби“ – дяволско място. Наречено така поради тежките бури, които се разразявали тук, пише Миглена.

Дъб в с. Рани луг, общ. Трън на възраст 300 г. е следващото номинирано дърво. Номиниращ е  Пенко Янков, София.

До самия черковен двор на църквата „Св. Николай“ в с. Рани луг, общ. Трън расте многовековен дъб-цер, който е обявен за природна забележителност и е гордост за селото. Храмът е изграден през 15-и век. През 1859 г. към църквата е открито килийно училище. В потвърждение на последното са приписките към една от църковните книги – „Апостолът“, намерена в църквата. Дървото до църквата е защитено и в държавния регистър се намира под номер 1494. Дъбът е над 400-годишен. Размерите му са внушителни, а короната му е невероятно красива и хармонична.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *