Образоват тютюнджии на данъчна култура, направили дупка в хазната

13 000 земеделци в Пирински регион са получили субсидии, а не са ги декларирали като доход и не са платили данък. Масова неинформираност има сред работещите на полето, декларациите не са подадени от незнание. Незнанието обаче формира дупка от милиони в хазната от неплатен данък от земеделците за получените от тях субсидии.

Данъчните власти, съвместно с общинари започват масирана информационна кампания. „Готови сме да им дадем липсващото знание, да им окажем помощ при попълване и подаване на декларациите и спазването на правилата да се усъвършенства през 2019 година“, каза Росен Бъчваров, говорител на НАП. По думите му,  13 000 е броят на земеделците в Благоевград и региона, от общо 50 000 в цялата страна, получили субсидия, при които има несъответствие на данъчната декларация или липсва на декларация. На деклариране подлежат 120 милиона лева, получени от земеделските производители под формата на субсидия.

Недеклариралите субсидията земеделци подлежат на санкция. Но данъчните власти уверяват, че ще глобите ще бъдат в минимален размер. „При определяне на санкцията ще има индивидуален подход. Няма как баба, която е получила 400 лева субсидия и не ги е декларирала, да я глобим с максималния предвиден от закона размер на санкцията – 500 лева“, казват данъчните. „Глобите знаем, че нито НАП, нито министъра може да ги опрости, но настояваме и да са колкото се може по-ниски глобите“, призова кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който увери, че масово хората не са подавали декларации поради незнание.

„Предвид това, че данъчните служби са препълнени, значи че те са били неинформирани. Не става въпрос за някакво преднамерено укриване на данъци“, допълни кметът на община, с масово препитание на земеделие Арбен Мименов в подкрепа на цифрите на НАП, че от началото на кампанията за подаване на декларация за недекларираните доходи от субсидия за 2017 година са подадени 18 000 декларации, което е над 30%.

Всеки, недекларирал пред НАП, че е получил субсидия, е получил писмо, че трябва да подаде декларация и подлежи на глоба. Като идеята на тези писма и напомнянето не е да се получат репресии със задна дата, а по-скоро да се получи едно отношение за спазване на закона, уверяват данъчните.

Как ще се провежда кампанията в селскостопанските райони, да научат хората как да поптлват декларации, обсъдиха на среща в Териториалното поделение на НАП в Благоевград данъчни експерти с кметове от региона.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *