Цакат ни, че е икономична, но можем да я върнем… колата!

Най-често автоджамбазите ни баламосват, докато оглеждаме хубава кола за малко пари, употребявана, че е харчи малко, че е мощна, грижливо карана… Ако обаче версията им се пропука – можем да я върнем. И търговецът няма право да ни откаже да ни даде парите обратно! Да! Имаме право на рекламация и при търговията на автомобили втора ръка.

При покупка на автомобил втора употреба потребителите най-често стават жертва на измама относно неговите технически параметри, цена и разход на гориво. Това сочат данните от практиката на Комисията за защита на потребителите.

Проблеми при търговията с употребявани коли има в цяла Европа. А у нас, тъй като основно стари коли караме, препродаваме и купуваме, Комисията за защита на потребителите са проследили какво се случва в автокъщите. А повод бил неотдавна публикуваният индекс за развитие на пазарите на дребно от 2018 г., според който потребителското доверие към сектора на автомобилите втора употреба все още е относително ниско.

Има в България нелоялни търговски практики в автокъщите. „Заблуждаваща информация за техническите параметри и разхода на гориво са най-честите нарушения при продажбата на автомобили втора употреба”, казва председателят на комисията Димитър Маргаритов. Има наложени санкции, но констатираните нарушения не са били голям процент спрямо обема на извършените проверки, уточняват от комисията.

И още един съвет: За какво да се внимава при покупката на автомобили втора употреба, включително и по интернет от чужда държава: проверете дали валидността на офертата касае територията на Република България, както и какъв ще бъде дължимият ДДС, който варира в различните държави. По закон потребителите имат право на рекламация и при покупката на стар автомобил, а търговецът е длъжен да я приеме.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *