Увековечиха най-сладкия кестен в селска картинна галерия

Стотици гости от цяла България дойдоха да опитат прословутия вкус  на най- сладкия кестен в Европа.  Осми празник на брежанския кестен  разнесе благоухание на печени и варени кестени из цяла община Симитли. Осем е числото на безкрайността и символ на безкрайните брежански кестенови гори, които винаги ще славят община Симитли.

Кулинарна изложба с ястия с кестени, традиционни баници, питки, качамак и много други  даде възможност да се види съхранената автентична рецепта и кестенът показа за пореден път своето послание пред хората.

Ученици от гимназията в Симитли представиха изобретения от прекрасния дар на Брежани.

На празника присъстваха кметът на община Симитли Апостол Апостолов, депутатът Даниела Савеклиева директорът на СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли Таня Янкова, кметове на селата в община Симитли, председателят на общински съвет Симитли Владимир Христов, общински съветници,  представители от Р. Македония д-р Виолета Арсова и Зенил Стручни. Поздравителен адрес в Брежани получиха от евродепутата Момчил Ненков.

За първи път отвори врата първата селска картинна галерия на сдружение „Хора и традиции“ с творби на художниците Валентин Ангелов, Мариана Маринова, Пенчо Добрев, Георги Драчев, Румен Дешев, която кметът на селото Благой Стефанов, Румяна Панова и Снежана Стоименова си пожелаха да се разраства. С уникални картини е подредена галерията, която ще радва всички жители и посетители на село Брежани.

Румяна Панова, председателят на сдружение „Хора и Традиции“, поздрави всички и пожела още много години сдружението и хората на Брежани да опазват кестена.

Кметът на Брежани Благой Стефанов изрази своето задоволство  от това, че селото е притегателен център за толкова много хора, благодарение на кестена.

Кметът Апостолов, без чиято подкрепа празника нямаше да го има, поздрави брежанци, като пожела голямо веселие и задружие на всички празнуващи.Слънце, дъжд и облаци белязаха самия празник на прословутия брежански кестен. В концертната програма, която разигра брежанци и многобройните гости, се включиха брежанските баби, детската певческа група на Брежани.

Ансамбълът при КУД Гоце Делчев от гр. Делчево, Р Македония представи автентични танци. Стойне Николова  и оркестърът на Панче Лазаров от Кочани, Р Македония се погрижи за доброто настроение на всички от малки до големи, които виха дълги хора в центъра на Брежани.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *