(видео) Да надъхаш младите, че и от тях зависи…

Ръководителят на Представителството на Европейската комисия в България  Огнян Златев посъветва младите хора да останат в страната си.  Той се срещна с ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“ в Благоевград.  Темата на срещата бе Европейски предизвикателства, или какво говори Европейският съюз на младите хора, организирана от Европейски информационен център „Европа директно“ – Благоевград.

Златев смята, че България е едно чудесно място за професионално развитие, място, където да създадат семейства,  да отгледат своите деца.

За него младите хора трябва да вярват в себе си, да вярват, че и от тях зависи в каква Европа ще живеят и да преодолеят евроскептицизма. Да не са апатични и да  проявяват интерес. За Златев най-добрите уроци са като сам се опиташ на принципа проба-грешка. Дори и да пробваш и нещо да не се окаже правилно, ще пробваш нещо друго и то ще бъде правилно, смята експертът.

Най-добрият учител е самият живот,  добре  е да се допитат до мнeнието на по-възрастните, но те са млади, разумни с отворени очи и сетива за всичко ново. Липсва им малко повече самочувствие  и увереност в това, че нещо зависи и от тях. Самата мотивация трябва да дойде от самите тях и тя трябва да бъде осъзната, че те го правят със съзнанието, че от тях зависи накъде ще вървим и в каква Европа ще живеем.

„Предстоят ни избори за Европейски парламент догодина и от тях зависи накъде ще вървим и оттам насетне да не се страхуват да мечтаят смело.  Европа е нашият общ дом. Отговорността ни е да ги направим горди от това, че са европейски граждани.

Неслучайно програмата „Еразъм”  – най-популярната на ЕС има два пъти увеличени параметри, за да може стимулирайки достъпа до различни възможности  сред младите хора, те самите първо да се почувстват горди от това , че са европейци и да осъзнаят, че тяхното място е тук”, каза Златев,  като добави, че от 9 милиона участници в програмата „Еразъм „ има създадени 1 милион семейства, което е един добър индикатор.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *