Не могат да ни откажат чешмяна вода в ресторанта!

Такива са законодателните лостове и мерките за стимули в частния сектор, приети от Европейския парламент за ограничаване употребата на бутилирана вода.

Знаете ли колко харчим като пием вода от бутилка? 600 милиона евро годишно можем да пестим, ако пием повече чешмяна вода, за сметка на бутилираната. За да се случи това ЕП рпие редица мерки. Сред тях са – да има повече чешмички в населените места, да насърчат ресторантьорите да ни сервират безплатно чешмяна вода. В изпълнение на тази идея са залегнали и нови планове за подобряване качеството на питейната вода и намаляване на пластмасовите отпадъци.

Евродепутатите подкрепиха планове за увеличаване на доверието на потребителите в питейната чешмяна вода, която е много по-евтина и чиста за околната среда, в сравнение с бутилираната вода. Законодателството ограничава максимално допустимите количества на някои замърсители като олово (да се намали наполовина), вредни бактерии, и въвежда нови горни граници за някои вещества увреждащи ендокринната система. Освен това поставя под наблюдение нивата на пластмасови микрочастици, които са повод за нарастващо безпокойство.

Държавите членки трябва да вземат съответните мерки за подобряване на достъпа до чиста вода, инсталирайки свободно достъпни чешми в градове и на обществени места, където това е технически възможно. Също така трябва да се насърчи безплатното или срещу ниско заплащане сервиране на чешмяна вода за клиенти в ресторанти, столови и при ползване на кетъринг услуги.

Плановете имат за цел да повишат доверието на гражданите към водоснабдяването и да увеличат използването на чешмяна вода като питейна вода, за да се намали употребата на пластмаси и пластмасови отпадъци.

Според Европейската комисия, намаляването на консумацията на бутилирана вода може да помогне на домакинствата в ЕС да спестят повече от 600 млн. евро годишно. Като се увеличи консумацията на чешмяна вода, гражданите могат също така да дадат своя принос за намаляване на пластмасовите отпадъци от бутилирана вода, включително и за намаляване на пластмасовите отпадъци в морето. Бутилките – най-често използваните пластмасови изделия за еднократна употреба, са сред основните замърсители на европейските плажове. С актуализацията на Директивата за питейната вода, Комисията предприе важна законодателна стъпка към прилагането на Стратегията на ЕС за пластмасите, представена на 16 януари 2018 г.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *