700 кила курбан за празника на Св. Мина

В полите на Пирин има едно свято място, предания казват, че там е минавал пътя на цивилизацията, днес само го сочим отдолу от Кресненското дефиле. То е горе, високо… някои му казват Пиринския Стоунхендж. Защото е при скалния ансамбъл, който се извисява над Кресненското дефиле. Там е имало тракийско светилище…някога. А днес – днес там има параклис, наречен на Свети Мина, светеца, покровител на семейството. Параклисът е нов, още се строи. От няколко години камбанен звън оглася тишината в Пирин за празника на 11-ти ноември. Днес, навръх празника бяха осветени и изографисаната над входа икона на Свети Мина и малка дървена на светеца.

На Свети Мина стотици се събират там. Така и тази година. Навръх празника бе отслужена празнична литургия в параклисa в едноименната местността край село Мечкул. На припек, в полите на Пирин вярващите усетиха до едно от най-магическите кътчета в симитлийско.

По обяд всички се събраха на поляните край храма на обща трапеза с над 700 килограма курбан  за празника. Отец Яне освети хлябовете и храната и благослови присъстващите.

Празникът продължи с хора и музика. Кметът на Симитли Апостол Апостолов бе и днес сред множеството вярващи, събрали се за храмовия празник край Мечкул, заедно с кметове, общински съветници и много приятели.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *