Mетална ръка, открита при полицейска акция, на изложба

Mетална ръка, предадена на Регионален исторически музей – Благоевград след акция на РПУ- Петрич, е част от изложбата „Спасени съкровища на България“ на Националния археологически институт с музей при БАН. Ръката е  от бронзова статуя близка до реалните човешки размери.

Намерените артефакти са резултат от успешни полицейски акции в борбата с незаконния трафик на ценности. Целта на експозицията е не само да покаже разкритите впечатляващи находки, но и да обърне внимание върху изключително сериозния проблем за иманярството, системното унищожаване на богатото културно-историческо наследство на България и необходимостта от ефикасни действия срещу него. „Спасени съкровища на България“ включва над 300 изключително интересни и ценни предмети от Националния  археологически институт с музей при БАН и още 18 музея в страната.

Изложбата е част от събитията на Европейската година на културното наследство и може да бъде разгледана до 27 януари 2019 г. Изложбата се организира съвместно с Министерство на вътрешните работи на Република България, с подкрепата Министерство на културата на Република България и съдействието на Столична община.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *