(видео) Какво не знаем за бирата? Защо понякога мирише лошо и как потъмнява тъмната бира?

5 минути на слънце и бирата добива мирис на… опашката на лисица! Това е получава при едни химични процеси, които се случват алфа горчивите киселини под въздействие на ултравиолетовите лъчи. Накратко! Сега ясно ли ви е защо няма бирени бутилки от бяло стъкло? Не само това и самата структура на стъклото е по-специфично, именно за да запази проникването на UV-лъчи в пивото. Иначе постъпвайки светлина, тя действа като катализатор на горчивите киселини, които иначе придават вкуса на бирата. Слънцето променя структурата им и се получава този миризлив тилол. Кой всъщност, с въртеливо движение на чашата се изпарява, казват експерти пивовари. Т.е. Не купувай бира от витрина на слънце!

А знаете ли от какво се определя цвета на пивото? От продължителността на варене. В допълнение към формулата за по-различен вкус на тъмната бира. Освен това за вкуса на бирата огромно значение има качеството на водата. За да е пивка бирата се налагат куп подобрения в структурата и състава на водата. Подобрения, които с почти ненужни в бирената фабрика в Благоевград. Защото ползват вода от планината. Затова и слогъна на Пиринско е свежо от планината.

А знаете ли, че да е хубава бирата трябва фино смлян ечемик с цяла люспа? Ако пиете бира от благоевградската пивоварна, значи пиете бира от български ечемик, точно така – фино смлян с цяла люспа. Е, имат и внос, но той е за резерва. Виж, хмелът не е български. Производството в България не е толкова много, че да захрани всички пивовари.

А знаете ли колко бира се произвежда за само за час? 44 000 стъклени бутилки и 12 000 пластмасови галона. Само в пивоварната в Благоевград. Ако пиете кенче бира, то то е производство на пивоварната в Шумен.

А знаете ли, че пивоварната в Благоевград е единствената бирена фабрика, която пречиства отпадните си води? Скоро даже ще захранват производството и с топла вода от фотоволтаична инсталация. А пък в изпълнение на част от зелената им политика е намалението с 1,3 грама пластмасата в бутилките (с акцията „не пийте от бутилката“). Иначе… ето така изглежда галонът за бира:

А знаете ли, че бирата може да върви със зелена салата дори?? Е, не всяка бира с не всякаква салата, но може.

Наздраве!

И за финал на тази любопитка за пътя на пивото – Не пийте безотговорно!

Това искат да ни научат пивоварите, затова и лансират все повече безаклохолната бира. А сайдерите – видите ли такова питие, да знаете – от Благоевград е. Само тук се правят сайдерите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *