Старите коли – със стария данък в Благоевград!

Данъкът на колите община Благоевград няма да се увеличава въпреки обсъжданите изменения в Закона за местните данъци и такси за 2019 г. Според кмета д-р Атанас Камбитов е много важно да се обясняват подобни промени на разбираем език за хората. Не е вярно, че собствениците на скъпи коли ще плащат по-малко. Те плащат по-високи данъци, защото при тях тежестта е имущественият компонент, каза градоначалникът като даде пример:

„Като имаш кола за 100 000 лева, все едно имаш имущество за 100 000 лева, това е като данък сгради – ще платиш повече. По екологичния компонент, който е много по-малък като тежест, е нормално този с по-нова кола, който не замърсява толкова много въздуха, да плаща по-малко от този, който замърсява повече. Тук говорим за 4-5 лева разлика за старите коли”.

Оказва се дори, че данъците на новите коли, които отговарят на еконормите, ще намалеят. Това означава, че фискалният ефект от закона за нашата община ще е отрицателен, но е важен екологичният ефект и това е най-справедливото решение. Подобни промени са стъпка в правилната посока, тъй като се ограничават вредните емисии във въздуха. Факт е, че един от основните замърсители са старите коли”, каза кметът Камбитов.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *