Деца и от морето рисуваха красотите на Рила планина

30 % повече от миналата година са децата, вдъхновени от красотата на Рила и планината. Близо 1 500 от цяла България са творили на тема природа и красотите в природата. Конкурсът „Национален парк Рила – познат и непознат“ се организира от дирекцията на парк „Рила“ и е традиционен, вече пет години се провежда. Най-много са рисунките- 1077, 92 деца са участвали с разказ и есе, 126 са фотографиите за природата, 103 – мултимедийните презентации и 48 творби на приложен еко-дизайн.

Респектиращ е числеността на децата, ангажирали се да покажат чрез творчество красотата на българската планина и природата на високо. Но конкурсът има състезателен характер. Евродепутатът Асим Адемов бе на еремонията по награждаване, отличията връчиха заедно с директора на парк „РИла“ Красимир Андонов, както и Цветанка Гаврилова – директор на Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, проф. Драчев от Югозападен университет „Неофит Рилски“, оценявали стойността ан детското творчество. Ето и победителите. Те са от всякъде:

Първото място за „рисунка“ от 1-4 клас бе за Даная Данаилова от Симитли, второто за Александра Кънчева от Ямбол и третото за Селин Хасанова от Попово. В същата категория за възрастова група от 5 до 7 клас, на трето място е Емили Чукова от с. Владая, на второ – Рая Попова от Плевен и на първо – Рафаела Панайотова от Куклен. Във възрастовата група 8-12 клас Вероника Айкова от Благоевград е на първо място, на второ място е отличена Елена Мазнева от Бургас, а на трето Дейвид Златков от Благоевград. За фотография на трето, второ и първо място се класираха Антон Янев от Гоце Делчев, Емили Филипова от Благоевград, Анна Мирчева от Попово.

В категориите „Разказ“ и „Есе“ има две втори и две трети места. На първо място със своя разказ е отличена Стефания Прегьова от Благоевград, второ място бе Ивайло Панов от Гоце Делчев и Даниела Конакчиева от Пловдив, трети награди за Бетрис Ватева и Иванжелина Миланова от Габрово. Първо място за есе грабна Дарина Дочева от Велико Търново. На второ място са Барие Демирова от Левски и Антонио Марулевски от Благоевград. На трето място Симона Чакърова от Гоце Делчев и Емили Тремол от Варна. В новото направление „Приложен еко-дизайн“ победителите в групата 5-7 клас са Пламена Пенева от Полски Тръмбеш – първо място, Весела Жечева от Смядово – второ място и Андреа Георгиева от Кюстендил – трето място, а в групата 8-12 клас първите три места са за Нина Георгиева от Благоевград, следвана от Ивето Тодорова от Смядово и Симона Бабалийска от Благоевград.

В категория „Мултимедийна презентация“ в групата от 5-7 клас на първо място е Александра Цанова от Гоце Делчев, на второ – Варти Гарабедян от Пловдив и на трето – Константина Костова от Гоце Делчев. Във възрастовата група 8-12 клас отличените с първо, второ и трето място са Ивайло Йорданов от Стралджа, Теодора Караславова от Първомай и Петър Райнов от Стралджа.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *