Хематолог спаси живота на 60-годишен петричанин

Д-р Вера Стоева от Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания   – София спаси  60-годишен пациент със злокачествено заболяване. „Тя ми спаси живота. Лекарите в Петрич ми казаха, че до 1 месец ще съм си отишъл. Като ми гледаха изследванията, не ми даваха надежда. Мина близо година оттогава, аз се чувствам добре, изследванията ми също са в норма, работя, включително и в стопанството си“, обясни той по време на кампанията „Попитайте хематолога“, проведена в Петрич.   Мъжът дойде да благодари на специалиста специално по време на кампанията.

Жители на Петрич и Сандански получиха бърз достъп до специалист-хематолог от Университетски център, а при близо 20% от тях тази среща се оказа решаваща. Бяха организирани еднодневни прегледи, извършени от д-р Вера Стоева от НСБАЛХЗ – София. Пациентите бяха записани предварително от личните си лекари – целта бе да се насочат хора с неуточнени хематологични диагнози, или със съмнения за хематологични заболявания. Хематологичните заболявания са редки, протичат почти без симптоми и е трудно за пациент сам да прецени, че има нужда от подобна консултация. Затова записванията се осъществяваха чрез личните лекари.

„Имаше няколко случая на заболявания, които налагат специализирана диагностика и лечение и тези хора получиха информация как трябва да протече то. Имаше и пациенти, при които не се установиха сериозни проблеми“, обясни д-р Стоева. Тя добави, че благодари на личните лекари от Петрич и Сандански за точната им преценка – подборът на пациентите е бил изключително точен, което показва, че общопрактикуващите лекари не изключват и хематологичните заболявания при поставянето на диагнозата.

Кампанията се организира от Институт за здравно образование и Българско медицинско сдружение по хематология, с подкрепата на водещи университетски хематологични центрове: ВМА, УМБАЛ „Св. Марина Варна“, НСБАЛХЗ София, УМБАЛ „Св. Георги Пловдив“.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *