(видео) Интегрират в икономиката ни чужденците с българска диплома

Вицепрезидентът Илияна Йотова инициира поредица от срещи със студенти, чужденци с български корени. Югозападният университет бе домакин на третата „лаборатория“. Разговор за това възможна ли е кариера с българска диплома, какво ги мотивира да учат в България и да изберат страната ни. Оказва се, че над 90 % от тях не само искат да получат българското си образование, не само искат да вземат своите дипломи, една голяма част от тях искат магистратура и докторантура тук.


Въпросът е до колко страната ни е в състояние да поеме тези образовани млади хора. Йотова обаче е категорична, че държавата не е изградила система и лостове.“Спонтанно е желанието да привличаме хора отвън, но не сме готови да ги поемем“, смята  вицепрезидентът. Тя се надява в тези срещи да се включат и работодателски организации, синдикати, студентските общности, за да се види как оттук нататък тези млади хора ще бъдат реализирани в българската икономика.

Около 220 са чуждестранните студенти с български произход, които в момента се обучават в Югозападния университет. Част от тях споделиха  с вицепрезидента Илияна Йотова кои са трудностите, с които се сблъскват и какви възможности за професионална реализация им дава българската диплома.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *