Благоевград – домакин на Европейската година на културното наследство

Областният управител Бисер Михайлов посрещна ансамбъл от Гърция за отбелязване на Европейската година на културното наследство. Празникът, реализиран по инициатива на областна администрация, е част от Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз за 2018 г., а основната цел е да бъде представено богатството и разнообразието на гръцката култура и фолклорно изкуство пред широката общественост на област Благоевград.

По покана на Областния управител Бисер Михайлов сцената на зала „Яворов“ беше огласена от красотата на гръцките песни, музика и танци. Десетки танцьори, певци и музиканти от културно-образователен клуб „Македония“ от Нео Керамиди, Република Гърция представиха един емоционален спектакъл от традиционен гръцки фолклор, който вдигна на крака присъстващите гости в залата.

Официален гост на събитието беше заместник кмета на град Катерини  г-жа Пипица Макриду, която изрази огромната си благодарност към Областния управител на Благоевград Бисер Михайлов за положените усилия за популяризиране на гръцкото културно наследство.

Преди концерта, със съдействието на Областен информационен център – Благоевград, във фоайето на залата бяха подредени изложба и демонстрационен щанд на българо-гръцкото партньорство. Бяха показани различни фотографии, информационни материали, брошури, флаери и други, изготвени в хода на успешно реализирани проекти между Гърция и България.

Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да откриват и изучават културното наследство на Европа, както и да се засили чувството на принадлежност на европейците към общото европейско семейство. Идеята на годината е всеки да преживее, да оцени и да се наслади на културното наследство на отделните страни на Стария континент.

Емоционален завършек на фолклорния концерт „Празник на гръцката култура в Благоевград“ бе моментът, когато всички присъстващи в залата се хванаха на традиционно гръцко хоро.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *