Вижте наследничките на великите разложанки

Календар, запечатал красотата на носиите от Разложкия край, усмивките на младите момичета от него и красивата природа на това кътче.

На 7 декември 2018 г. от 17,30 ч в читалище „Читалище 15 IX 1903“ в гр. Разлог ще бъде представен календарът „Корените на Разлог“, с автентични народни носии от Разложкия край, ”, от Исторически музей – град Разлог, реализиран от „Българските корени“ и със съдействието на Община Разлог.

„Корените на Разлог“ е календар, запечатал красотата на това кътче земя на Мехомия – в автентичните носии на жените от този край, в усмивките на младите момичета и красивата природа.

Календарът се посвещава на всички жени от Разлог и региона, от който е родом и баба Магдалина Юрукова. По време на разгрома на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание през 1903 г. турците убиват и обезглавяват 28 въстаници, а главите им разхвърлят. Сред тях са близки и на Баба Магдалина. Крехката на вид, дребна жена от Разлог намира и слага в престилката си четири глави – на двама от синовете си и на двама от братята си. След това разпознава телата и полага до тях главите, за да могат да бъдат погребани по християнски. При това без да пророни и сълза … По време на Балканската война губи още двама от синовете си.

Тази година Разлог почете и още една кръгла годишнина 140 години от Кресненско-Разложкото въстание..

Календарът се посвещава на силата на духа на жената от Разлог – крехка и нежна на вид, но силна духом. Днес в Разлог живеят наследниците на Баба Магдалина, една от тях е момиче от календара „Корените на Разлог“ – Димитрина Вигенина. Календарът се посвещава и на всички онези жени, запазили и съхранили традициите в този край до ден днешен, които могат да се видят на хорото на Старчевата или на Бабин ден с малките бабинчета, както и на всеки друг празник в града.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *