Включиха в игра блондинката от Хераклея Синтика

Женската мраморна глава, открита в края на октомври в Хераклея Синтика, е включена в игра. Новата настолна игра „Археолози срещу иманяри“, е създадена по проект на Archaeologia Bulgarica и остават броени дни до излизането й.

Вече са готови не само 6-те оригинални фигурки, които ще разделят играчите на археолози и иманяри, но и мини пъзелите с находките от 14-те археологически обекта, разположени по картата на България върху борда на играта. Сред артефактите е и намерената при разкопките в Хераклея Синтика мраморна глава.

Припомняме,   че  майсторски изваяна глава намериха при разкопките на античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко. Следи от оцветяване с охра са  открити върху косите й.

Ще има още анализи, преди да бъде направено предположение коя може да е била високопоставената руса дама, скулптирана от качествен мрамор през Римската императорска епоха. Възможно е да се окаже синхронна с мъжката статуя без глава, открита през август пак от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ), под друг градеж на форума. И двата артефакта са били положени внимателно под по-късни сгради, което насочва към хипотезата за някакъв ритуал.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *