Опера или театър? В операта или в Общински съвет?

15 минути изчакване, 15 човека кворум и сесия нямаше! Това е накратко за извънредното заседание на Общински съвет в Благоевград, свикано по темата „Камерна опера“.

Това е накратко. Иначе продължи дълго. Продължи дълго присъствието в залата на 15-те съветници, разписали се за кворума, както и съкратените певци от Камерна опера.

Парламентарният председател Радостав Тасков, с делови тон, провери два пъти присъстващите, обяви липса на кворум за извънредно заседание и излезе от залата, заедно с юриста на ОбС. Неформалната роля на водещ в полупразната зала пое съветничката Албина Анева. Тя даде думата на съкратените служители. Те анатемосаха Шушана и Кондьо, предложиха харчовете за фойерверки да се пренасочат за заплати на артисти в културните институти, писател в тяхна подкрепа даже предложи и кръстът над Благоевград да се махне и парите за поддръжка да са за културата. „И без туй градът ни е като погребан с тоя кръст…“, сопна се майсторът на четката Кънчо Кожухаров.

От трибуната на Общински съвет майсторите на музикалното изкуство, които вече не са част от екипа на Камерна опера Благоевград, изказаха своето мнение. А то е, че имало лично отношение и целенасочено поведение на ръководството на операта за превръщането на институцията от Камерна опера в оркестър. Категорични са, че назначената за директорка Милослава Йорданова имала лично отношение към тях и ги игнорирала целенасочено от програмата и репетиционния процес. А след това в заповедите за съкращение се мотивирала с „неуплътняване на работното време“. Бившите певици от операта хвърлиха вината върху нея, че именно тя като ръководител трябва да възлага задачи. А не да игнорира от работния процес подчинените си.

В емоционално изказване съкратените отчетоха, че с тази оптимизация на практика се убива една институция, уникална по своята същност – Камерна опера Благоевград е единствена такава на Балканите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *