Анаеробна инсталация за 36 милиона правят в Благоевград

Анаеробна инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци ще бъде изградена в Благоевград.  Договор за безвъзмездна финансова помощ, на стойност над 36 млн. лева, бе подписан между кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов и министъра на околната среда и водите Нено Димов.  Договорът бе подписан на официална церемония в София, като документът беше парафиран от кметовете и на останалите четири общини, които ще ползват депото в Благоевград –  Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

С реализиране на проекта ще бъде намалено количеството на депонираните отпадъци и ще бъде насърчено тяхното рециклиране и оползотворяване. Биоразградимите отпадъци ще бъдат обработвани и третирани по безопасен за околната среда начин, което ще допринесе за изпълнение и постигане на националните цели, заложени в действащото законодателство.

Изграждането на анаеробната инсталация за разделно събрани биоразградими отпадъци е от изключителна екологична значимост за регион Благоевград, включващ общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево.

По време на церемонията бяха представени постигнатите резултати по ОПОС на национално ниво. Бяха начертани и предстоящи действия през новия програмен период.

Благодарение на Министерство на околната среда и водите и Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. общините, в това число и петте общини – Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево, получиха възможност да реализират проекти в областта на управлението на отпадъците.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *