Седмица преди Сурва – финал на кукерските курбани

Една традиция в симитлийска община категорично запълва целия годишен цикъл. Кукерството. Дни преди да отекне звън на чанове отвсякъде навсякъде и кукерите да известят, че нова година е дошла, още продължават кукерските курбани. Едва седмица преди Сурва свършиха кукерските курбани.

Стародавната кукерска традиция е част от историята и съвремието на Симитли. Но кукерските курбани ги има само там. Кукерските курбани са благодарството на кукерската група към всеки, отворил им вратите и посрещнал ги в дома си на Сурва. С дарове от Сурва кукерската група прави обща веселба в квартала… кукерските курбани са предимно през лятото. Но тази година с последния кукерски курбан сезона закриха едва на 21-ви декември кукерите от групата на 2 квартал в Симитли. 200 човека бяха поканили организаторите и ръководители на групата Даниел Бачев и Кирил Костов, които са едни от най-младите водачи на кукерска група в общината. Дълги трапези бяха подготвили те за своите приятели и гости.

Благодарности към всички, отворили домовете си на 1-ви януари отправиха членовете на групата с голяма гощавка и много веселба. Кметът Апостолов поздрави групата, която не спря да се весели и пожела на фестивала, който ще се проведе на 12 януари 2019 на стадиона в Симитли, групата да се представи добре. Весели кръшни хора и много тежки наздравици съпътстваха вечерта. „След банкета ни чака тежка работа, подготовката за 1-ви януари тече с пълна сила, скоро ще ни чуете и видите”, дадоха заявка участниците.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *