Един съветник, с когото – оправия няма!

Простете за заглавието, но последващото писмо не допуска друго.

Представяме ви Андон Тодоров. Главният герой тук, без да сме сигурни че заслужава главната роля. Един съветник, който, като за последно тази година, направи върхово изпълнение в залата на заседание на общински съвет. Един съветник, който погази правила и норми, смачка всякакъв етикет, прекрачи правилници и разпоредби… дали осъзна – потъпка и достойнство.

Охрана му висна над главата, с учтиви молби да напусне залата, и не го направи.

Андон Тодоров се сопна, защото негови, обмислени или не, реплики от предишно заседание засегнаха цяла една гилдия. Учителската. Учителите в детските градини. Хората, които грижат децата на всички ни, и това на Андон Тодоров включително. Преди месец на заседание Тодоров, без да е искал и да му е дадена думата, заяви, че децата в градините пият вода от една обща пластмасова чашка… или нещо в този смисъл. И това в контекста на поредните словесни престрелки, да не ползваме думата заяждане, с кмета д-р Атанас Камбитов. В последната за годината сесия на ОбС, директорките излязоха с декларация, с която изразяват несъгласие с информацията, че децата пият вода от една чашка:

Обвиненията на Тодоров са опит за манипулиране на общественото мнение и уронване престижа. Изказването му е груб опит за подигравка с професионалните ни компетенции, се казва в декларацията, подписана от 12 директори и 460 педагози и непедагогически специалисти в детските градини в Благоевград.

В едно с декларираното несъгласие, предучилищните педагози отправиха и апел към съвестта на съветника Тодоров: Не пренасяйте политическите битки на територията на детската градина. Нека те са оазис, в който кънти детски смях. Пожелаваме ви добронамереност, позитивизъм, лично щастие.

Леле, майко! Какво последва… Като стрела прекоси пространството в тишината от мястото си на първи ред до парламентарната трибуна и грабна микрофона. Какво ли не изговори, докато председателят на ОбС Радослав Тасков се опитваше да въведе ред в суматохата. Забележка, забележка, отстраняване от залата. Едвам се дочуваха репликите на председателя „Напуснете залата“, докато обидения съветник Тодоров продължаваше с твърдениятя: Манипулирани са детските градини! … Общината лъже в сайта си във фейсбук! … Всички ще влезете в съда! … Чудите се как да се спасите! … и още и още.

Само почивка на заседанието бе спасение в създалата се грозна сцена. След почивката се появи и охраната. Тодоров обаче не помръдна от мястото си.


Андон Тодоров е един от 41 в общинския съвет. Съветници, които са изборът на Благоевград.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *