Кога е кукерският празник в Благоевград?

Кукери за  11-ти път ще огласят  Благоевград и ще изгонят злите сили. 13 групи ще вземат участие в XI кукерски фестивал през януари.

Шествието на предстоящия кукерски фестивал ще започне в 11: 00 часа от паркинга на ж.п.гарата в Благоевград по посока кръговото кръстовище срещу III ОУ „Димитър Талев“. Всички групи ще преминат по бул. „Св. св. Кирил и Методий“ и ще се представят пред журито, което ще бъде съставено от специалисти историци и експерти – етнолози. Самото жури ще бъде разположено пред денонощна аптека „Санита“ на булеварда.

13-те групи ще преминават по следния ред:

 

 1. кв. „Грамада”
 2. Втори квартал
 3. Село Покровник
 4. „Плаж махала”
 5. Село Лешко
 6. Кв. „Струмско“
 7. Село Падеш
 8. Трети квартал

9.Село Изгрев

 1. Село Логодаж
 2. Село Зелен дол
 3. „Грамада”-2-ри квартал
 4. Първи квартал

Над 1200 кукери ежегодно гонят злите сили в Благоевград. В началото на всяка нова година градът се оглася от звъна на десетки чанове и дефилиращи групи, облечени в различни костюми. Отличия се полагат на всички участници във фестивала. Те са в различни категории, някои от които за най-артистична група, група с най-автентични костюми, група запазила старите български традиции и др. Всяка година, фестивалът става още по-успешен, костюмите по-атрактивни, а участниците по-амбициозни и оригинални. А гостите и жителите на Благоевград, въпреки ниските температури по време на фестивала, остават до край да се веселят и да спомогнат традицията в Благоевград да се разраства и да става още по- атрактивна.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *