Виж, и кметове в народни носии на Сурва…

Сурва е! Голям празник, първият ден от новото начало – новата година. Традицията повелява страховитите чудовища да прогонят злото…Югозападът е мястото с най-силни и ярки традиции за Сурва и кукерството.

За поредна година в Симитли сътвориха истинска кукерска феерия. Зрелищно дефиле за Сурва пак сътвориха кукерите от Симитли. Стотици пазители на кукерската традиция сътвориха празнична феерия в двора на училището, по обяд навърх 1-ви януари. Със звън на чанове и хлопки, кукерите оповестиха в града и селата, че новата година е дошла. Млади булки, страшни чудовища, мечкари с мечоци, сурвакари, бабугери, лекари, бръснари са само част от маскарадните игри за Сурва. Костюмите от кози кожи са голямата гордост на симитличани. Цяла година издирват най-добрите, за да могат днес да са най-добрите в дефилето. Уникални кукерски костюми показаха от всички махали в града, старци, малки деца, дори и жени обикаляха и орисваха всеки за здраве и берекет.  Традицията повелява – дефилето да тръгне от дома на кмета Апостол Апостолов, където тази година той ги посрещна в народна носия пременен.

Кметът, в народна носия пременен, бе и в Банско. И Георги Икономов посрещна сурвакари така, автентичен. На площада обаче в курортния град. Там бе голямото дефиле на кукерите в града под Пирина.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *