В Пиринско на Богоявление

Богоявление е един от най-големите християнски празници. С него отбелязваме кръщаването на Иисус Христос във водите на река Йордан от Св. Йоан Кръстител.

Ето защо в този ден навсякъде, където има водоем, се освещава водата и се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква. По традиция на Богоявление кръстът в Благоевград се хвърля в река Благоевградска Бистрица. Ритуалът по хвърлянето започва от 10.30 часа. Записванията продължават до 10 часа в празничния ден. 100 лева дава църквата на късметлията.  Щом го извади от реката го връща в църквата. Всички записали се ще получат инструктаж в двора на църквата в 10 часа. След това във водите на река Бистрица срещу Младежки дом ще се състои ритуалът по хвърлянето на Богоявленския кръст в 10:30 ч.  Ритуалът ще завърши с поръсване на бойните знамена на армията на площад „Гоце Делчев”.

Засилено полицейско присъствие и екипи на Спешен център ще бъдат на мястото, с оглед сигурността и здравето на смелчаците, които ще скочат за христовото разпятие и на наблюдаващите ритуала хора. За поредна година младежи от „Плаж махала“, облечени в носии, ще подхванат така нареченото „Ледено хоро“.

С литийно шествие и празничен водосвет ще започне християнският празник Богоявление в Симитли. В неделя, още рано сутринта започват ритуалите, свързани с Богоявление. По традиция литийното шествие ще тръгне от църквата „Рождество на Пресвета Богородица”  към моста над река Струма. Там десетки смелчаци ще се включат в Богоявленския ритуал за изваждане на кръста. Ритуалът по хвърлянето и изваждането на кръста в река Струма ще започне в 11:30 часа. От 7:30 часа е   Тържествената служба за Йордановден в храма в Симитли. Богоявленският ритуал ще бъде извършен във всяко населено място в общината.

С празнична служба в храм „Св. вмчк Георги“ от 07:00 ч. ще започне един от най-големите християнски празници в Сандански. В 11:00 ч. свещениците от местното църковно настоятелство и кметът на Община Сандански – Кирил Котев ще поведат литийното  шествие от храм „Свети Георги“ до езерото в Градски парк „Свети Врач“. Там в 11:30 ч. ще започне церемония по водоосвещение и ще бъде хвърлен символът на християнската вяра. В церемонията ще вземе участие Общински духов оркестър. В ритуала ще се включат и военните от Бригадно командване – Благоевград 26 400 с командир полк. Красимир Кръстев, за да бъдат осветени знамената на България и Община Сандански.

Община Гоце Делчев и Неврокопска Митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска на 6 януари 2019 година /неделя/.

В 07.00 часа е начало на Богослужение за празника в Катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Светата литургия, която ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. 10.45 часа – Водосвет в храм „Св.Св.Кирил и Методий“.

11.15 часа започва литийно шествие по ул. „Търговска” към река Градска. Спускане на кръста във водите на река Градска е от 1145, след това освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на Гранично полицейско управление.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *