Митрополитска благословия за приелите Богоявлението (видео)

Богоявление е празник не само за Йордан и имениците. Богоявление е голям празник за православните. Празник да го почувства всеки, кръстен в църква, приел Христовата вяра. А какво да си пожелаем ли? Владиката, дядо Серафим нарича за празника. А в пожеланията ще разчетете и същината на празника Богоявление.

Явилия се Христос наистина да стане същност на живота на нашия народ, който от векове е приел да бъде християнски, откликнал е на това Божие явяване. Приел е Богоявлението, приел е христовото слово, христовото евангелие и го е въплътил във всички сфери на своя живот. Направил е християнска държава. И в този ден, освен да си пожелаем да пребъдва народа ни и държавата ни във вярата, във явилият се троичен Бог… по-добро от това няма какво да си пожелаем. Бог да помага и укрепява всички ни. в единство, в мир, да ни дава спокойни времена за благословени и благодатни трудове.


Иначе в митрополитския град 15-тина смелчаци се хвърлиха в завиреното за ритуала място на река Градска в центъра на Гоце Делчев. И 12-годишно момче скочи в реката за кръста. От мразовитата вода набързо Светинята извади 26-годишният неврокопчанин Николай Лефтеров. Той посвети Йордановския си късмет на семейството си и за благоденствието на вярващите в Христос съграждани.

Иначе в митрополитския град от рано сутринта бе празнично, тържествено, православно, българско, народно…

Литийното шествие тръгна от катедралния храм „Св. Св. Кирил и Методий“, в шествието бе и кметът Владимир Москов, зам. кмета Валери Сарандев, и народният представител Богдан Боцев, вървяха след владиката и много миряни.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *