Гайди отекнаха по поречието на Струма за Богоявление

Гайдари „Родопчани“ огласиха в студа бреговете на Струма за празничното хоро след Богоявленския ритуал в Симитли. Красива картина сътвориха мераклиите от „Хайдути“, пременени в народни носии, гайдарите, голи до кръста мъже на хорото край големия огън на заснежените брегове на река Струма в град Симитли.

Стотици се събраха за празника въпреки студа. Отец Спас отслужи Божествена Света Василиева литургия  в град Симитли, а ритуалът по освещаване на водата по традиция е на брега на река Струма. Свещеникът благослови всички смелчаци, решили да нагазят в ледените води на Струма и хвърли кръста. Не повече от 2-3 минути продължи боричкането в ледените води на реката. Между студените капки, многото храброст и мускули, 18-годишният Боби улови и вдигна християнския символ на Богоявление в Симитли. Късметлията тази година улавя кръста на Йордановден за втори път. Борислав Илиев извади кръста от водата в Струма и преди пет години, когато бе едва на 13-сет. Сега е абитуриент в Спортното училище в Пловдив.

По традиция кметът на общината Апостол Апостолов го дари със златен кръст и синджир. Кметът Апостолов откупи преди това от църквата и иконата на Свети Мина. Откупи я за общината.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *