И кмет се хвърли за Богоявленския кръст…

Гайдари от далече, смелчаци в народни носии и… кмет в ледените води на Богоявление. Йордановден в Черниче. Едно село – евросело, симитлийското село Черниче. Там направиха празник за Богоявление… като художник с четка да ги пренесе върху платното.

18 млади мъже, пременени в носии, нагазиха в малката река, чиито изворни води слизат от високо някъде в Малешевска планина.

18 млади мъже, до един ергени, начело с кмета Георги Стефанов. Най-дейните младежи и млади мъже се събраха в реката, за да се борят за кръста. Никой на никой не отстъпва. Борбата е честна и мъжка. Даже и на кмета не отстъпиха. Светинята улови 29-годишния Стоян Димов.

„Не мога да кажа на момчетата нищо, без да съм там и аз. Не мога да кажа скачайте, Йордановден е, а аз да съм на брега, сух и да гледа. Сърце не ми дава“, казва кмета и уточнява, че така е с всички. Така е с празника и на Йордановден, и на Сурва, и на младежкия събор… така е и в доброволните дела за ремонт на детската градина, за облагородяване в парка… ей така, стил на живот и работа са си установили в евросело Черниче.

За втора поредна година в Черниче правят празник… като да ги нарисуваш. Миналата година всички смелчаци в йордановските води бяха с тениски „Аз обичам Черниче“, тази година в народни носии. А празника озвучиха родопски гайди. Специално ги поканили майсторите на музиката от далече за Богоявленския ритуал.

За втора поредна година ще има и дарителство. Късметлията ще почука на всяка врата, във всяка къща в Черниче, а с даровете ще направят нещо потребно за селото. Със събраните пари от хората, че са целунали Богоявленския кръст миналата година, около 2 000 лева, дейните млади мъже направиха две спирки в Черниче. Иначе спирки там просто е нямало. Сега – още не са решили за какво ще са народните дарове.

И ако за някои е странно, че кмет влиза в ледените води за кръста на Йордановден, не го прави от суета. Повече от десетина години влиза в реката. И два пъти е вадил Светинята от йордановските води. Още тинейджър е бил кмета, когато е бил големия късметлия на Йордановден. Винаги си е пожелавал здраве. никога не си е и помислял, че кмет ще става, камо ли да си го е пожелавал… „ Как да не вляза и сега във водите на Йордановден?  Тези момчета в реката са постоянно до мен. С какво и да се захвана, подкрепят ме. Каквото ми кажат, правим го с общи усилия. Всички сме ергени, цялата група в реката. Много от тях обаче обещаха, че откакто направихме ремонта на детската градина, ще положат усилия и деца повече да има в селото ни“, смее се кмета и с кеф разказва за живота в Черниче и единството на младите хора в евроселото.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *