Местната власт „сапунисва“ хората в Рибново за водата?

Община Гърмен бави изграждането на водопровод, който ще реши трайно проблема с водата в село Рибново. „Проблемът с водоснабдяването на село Рибново и трайното решение за преодоляването му е в ръцете на Община Гърмен“, категорична е инж. Росица Димитрова,  управител на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД Благоевград. ВиК изпълнява стриктно и отговорно задълженията си по поддръжка на съоръженията, които експлоатира, и прави всичко възможно, за да осигури нормално водоснабдяване на жителите. Но трайното решение на проблема зависи от изграждането на втория етап на съоръжението, което ще осигури необходимия дебит на водата за селото. Това се бави вече трета година, и въпреки многобройните преписки кметът на Община Гърмен не предприема никакви действия, за да разреши проблема, категорични са от водното дружество.

Какъв е пътят на водата от планината до чешмите на хората в Рибново?

Водоснабдяването на с. Рибново се осъществява от два водоизточника – единият, стар подземен водоизточник – водоснабдителна система „Илистен“, осигурява към момента дебит около 3 л/сек. Вторият водопровод, изграден през 2012 г., към момента подава около 1 л/сек. заради замръзване на водоизточника към него (а не на самия водопровод!). Заради ниските температури там се е образувала около 30-сантиметрово ледено покритие, което служителите на ВиК дружеството се опитват вече трети ден да разбият.

Вторият водопровод от 2012 г. е с дължина 17 км, като за изграждането му са похарчени около 3 милиона лева. Съоръжението е изградено по време на мандата на кмета на Община Гърмен Ахмед Башев и неговата заместничка Минка Капитанова. През 2016 година е сформирана приемателна комисия за въвеждане в експлоатация на НР с обем 800 куб.м. към новия водопровод. Докладът на приемателната комисия приключва с 42 забележки към изпълнението на обекта с възложител Община Гърмен. След близо 18 месеца констатираните забележки бяха отстранени и с „разумен компромис“ от страна дружеството, съоръжението бе прието.

Изграждането на втория етап от този проект, включващ 3 км водопровод с още 2 водохващания, ще осигури около 13 л/сек. вода. Това ще реши трайно проблема с водоснабдяването на село Рибново. По проекта обаче се водят преписки още от 2016 г., но Община Гърмен в лицето на кмета Минка Капитанова не предприема действия, за да актуализира проекта и да задвижи реализацията му.

Поради намаленото водоподаване през последните дни, ВиК Благоевград е въвело режим на водата в с. Рибново. Тъй като обаче жителите в ниската част на селото оставят чешмите си отворени, за да не замръзнат, водата не достига до жителите в горната част.

Междувременно инициативна група от село Рибново се е опитала да размрази не тръби на основния водопровод, а друг, нерегламентиран ръкав, изграден върху земната повърхност или на 2 см под нея. Инж. Димитрова обаче беше категорична, че ВиК дружеството няма по никакъв начин да допусне присъединяването към мрежата на нерегламентирани водоизточници.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *