“Разширяват“ стадиона в Симитли заради кукерите?

Много кукери, както всяка година, и повече тази година чакат в Симитли за кукерския фестивал. Маскарадът е тази събота. Запазената дата за традиционния фестивал на кукерските и маскарадни игри „Симитли – Древната земя на кукерите“ е втората събота на месец януари. Тази събота е. От 10.00 часа на стадиона в град Симитли. Там трябва да се съберат 30 групи, средно с по 200 участници всяка.

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… „До 6 000 ги броихме. Но са и повече участниците, които чакаме на стадиона в Симитли в събота“, казват организаторите на фестивала.

30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година. Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 22 познати и 8 нови групи ще посрещнат домакините на фестивала.

От далеч идват отново и кукерите „Джамал“ от село Габра, община Елин Пелин, кукерската група при НЧ „Васил Левски – 1931”, с. Победа, област Ямбол и Маскарадната група „Кукери” при НЧ „Светлина-1929” в село Калчево, ямболско; Сурвакарската група от град Земен, „Турийските кукери” от село Турия, община Павел баня, Сурвакарската група към читалище “Зора – 1948” в кюстендилското село Ябълково, от този край традиционно идват за фестивала и „Джамалари”- групата към Читалище „Пробуда – 1928” в село Жабокрът, чакаме и Кукерския състав към НЧ „Георги Бенковски 1928” от село Осетеново, община Павел баня. От чужбина пристигат кукерска група Велес и сънародниците им македонски кукери от делчевско със “Звегорска сурова”.

На фестивала пак ще са и Сурвакарската група от квартал Струмско в Благоевград и групата от Плаж-махала. Ще участват и кукерите от разложкото село Бачево. Присъствието на петричани ще е от две групи – Станчинарската група Петрич-Център и “Златна фея”.

И пернишките кукери ще допълнят пъстротата в палитрата. Ще дойдат Сурвакарската група при Читалище „ИСКРА – 1952” в село Гигинци, община Брезник и кукерската рупа от село Габров Дол, пернишко.

За първи път на фестивала в Симитли идват Кукерска група Дервиши от пазарджишкото село Варвара. От този край ще пристигне и Дервишка  група към читалище“ Георги Бенковски “1900 село Церово, Пазарджик. От Централна България за път се стягат към Симитли и Кукерската група от село Домлян, карловско. За първи път на нашето дефиле идва и Кукерска група от село Сирищник, община Ковачевци, пернишко. И от Шумен пристигат кукери в Симитли. Ще видим дефилето на техните “Арапи“.

Местните групо в цялата пъстрота ще бъдат от Крупник, Полето, Полена, Черниче, Брежани, от града кукерите излизат в три групи.

Фестивалът „Симитлия – Древната земя на кукерите” се провежда за шестнадесета година, с изключителното одобрение  на Министерството на културата и под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на фестивала през годините.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *