Две сърца спряха под тонове сняг

Лавина уби двама млади. Четната вест е от Пирин, под връх Тодорка към Бъндерица. Лошото станало към обяд. Двама млади мъже, със сноуборд, търсещи емоция и адреналин, изживяващи бялата магия в планината, са затиснати от тонове снежна маса. Според информация на планинската спасителна служба, момчета са предизвикали лавината. Убитите от снега мъже не са спазвали основните правила за безопасност и отговорно поведение в планината.

За повишена лавинна опасност алармира и сайтът на Спасителната служба, където е упоменато точно, дори и посоката на лавинната опасност. Предупреждават за наличие на много дебели ветрови дъски, на места до 2м,по стръмните участъци на източните и североизточни склонове на Пирин. Дебелината на снежната покривка по западните части на места достига до 50 сантиметра, като новата сн.покривка е около 20 см.

„Много опасни са стръмните участъци над гористия пояс със източно и североизточно изложение. Там могат да бъдат предизвикани лавини дири при малко допълнително натоварване, дори и от един скиор“, казват от спасителната служба. Точно в такава зона е станал трагичния инцидент в петък по обяд.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *