Жестоките правила на планината:

Планината е като „тихите води“. За тя, казват че са най-опасни. Така е и в планината. И малка дебелина на снежната покривка всъщност може да е тонове сняг, който да ни вземе живота. Така се случи в петък в Пирин.

За събота и неделя: Ясно, тихо, но много опасно е времето в планината.

Сняг няма, условията за ски са отлични, но САМО по обозначените трасета. Всяко излизане извън ски зоната е опасно за здравето и живота! Значителна е лавинната опасност на Бъндерица и Шилигарника, предупреждават от Планинската спасителна служба. „Най-опасни са стръмните участъци над гористия пояс с източно и североизточно изложение, както и всички участъци, намиращи се под снежни козирки. Там навевките достигат дебелина около 2м. По наветрените участъци, независимо от сравнително малката дебелина на снежната покривка, степента на лавинна опасност също е значителна, както показа последният инцидент“, казват планинските спасители. Точно на такова място се случи най-лошото в петък в Пирин, когато двама млади загинаха, затиснати от тонове снежна маса.

От ски зона Банско и местната власт в Банско също призовават: Предвид високата лавинна опасност и наближаващия уикенд, любителите на екстремните спортове в планината да проявяват повече отговорност към себе си. Да не рискуват своя живот и живота на планинските спасители! Нека помислят и за тези, които ги обичат!

Планината има своите жестоки правила, които не бива да пристъпваме!Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *