Кукерите от плажа заведоха 101 каба гайди на фестивала в Симитли

Гайди на стадиона. Не кои да е. 101 каба гайди, истинските, автентични бяха на стадиона в град Симитли, на Древната земя на кукерите. 101 каба гайди отекнаха в целия Югозапад. Всичките 101 каба гайди бяха в Симитли, доведоха ги кукерите ”4-ти квартал „Плажа“ от Благоевград. Замлъкнаха кукери, замлъкна публиката… тишина и само магичния звук на гайдите. Уникално представяне на най-българския народен инструмент. И това изживя Древната кукерска земя- Симитли. И те – само част от пъстротата цяла на кукери, бабугери, станчинари… отвсякъде.

В Симитли  цял ден ще тъпчат земята страшни чудовища, старци и старици, кукери в разкошни костюми… по модел от всички райони на страната ни, а и от чужбина.

Тази събота е големият фестивал в региона. Тази събота е Симитлия – Древната земя на кукерите. Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000 са преброени. Но чакат и повече участници. Втората събота на януари е. Денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *