Кукерите с купите и медалите: (снимки)

Фестивал е. Има наградени и отличени. Така е и с кукерските фестивали, така е и в Симитли – Древната земя на кукерите.

Объркаха се тази година компетентните в кукерската магия. Малко бяха купите за цялата красота на стадиона. Ревностни пазители на традицията, съвременни, актуални, креативни… с плам и жар в сърцето. Кукерите сътвориха и тази година магията на стадиона в Симитли – „Симитли – Древната земя на кукерите“. С памет към миналото и с поглед в хоризонтите – такова е кукерството. Това личи и от наградите и отличията. Не остава незабелязан всеки творец, всеки новатор, но… и на празник спомниха хората, раздавали сърцата си безрезервно за кукерите и фестивала в Симитли.

По три групи си поделяха големите награди, защото всички бяха от хубави по-хубави, по-оригинални, най-всеотдайни, категорични са от журито, което за поредна година стават „разногледи“ и остават объркани в красотата и богатството в Древната кукерска земя – Симитли.

И все пак – цяла маса купи и медали получиха участниците в 16-тия фестивал на кукерските и маскарадните игри „Симитли – Древната земя на кукерите“. И много специални награди дават организаторите на фестивала, за жалост паметни, за ярката следа, оставили във фестивала, във възраждането на традициите, запазването и развитието на кукерството и Сурва. На хубавия празник не можем да не спомним за Виолета Айкова, за Николай Кимчев, за Бончо Христов, за Васил Благоев.

Тъкмо падна полумрака и последната, 30-та група участник във фестивала се изтегли от стадиона. И освободи място за всички. За да връчи кмета наградите. Удоволствието да даде отличията на най-добрите има създателя на фестивала, с чиято любов и специална грижа се провежда вече 16 години – кметът на общината Апостол Апостолов.

Колоритът и достойнствата в 10-часовото дефиле на стадион „Септември“ в Симитли гледаше с очи на професионалисти жури в състав: проф. Костадин Динчев- фолкорист и почетен академик на Украинската академия на висшите училища, Атанас Пиронев- телевизионен водещ, Тодор Тодоров- хореограф и фолклорен антрополог, Николай Кашев- учител, художник и естет, Силвия Домозетска- ПР, хореограф–педагод и Владимир Симеонов- журналист.

Кой получи наградите можете да видите ТУКВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *