Кукери, кукери, кукери… и в Разлог (снимки)

Странни булка и младоженец, рицари, безкрайни хора на безброй моми и невести в народни носии, стандартни и нестандартни кукери, бабугери, станчинари… обагри се и площада в Разлог. Тази събота бе и фестивалът в Разлог. Там го правят от 2010-та година. За 8 години вече е международен фестивалът „Старчевата“. Тази събота посрещнаха 16 групи, три от които идват от Македония.

Хиляди кукери гониха злите сили днес на Централния площад в Разлог. Маскарадни групи от различни краища на страната се събраха, за да покажат позабравени народни традиции. Участниците показаха на любопитните гости уникални маски и костюми. Заедно с това ги въведоха в тайните на древните езически обичаи и народни традиции.

Карнавалът „Старчевата 2019“ е конкурс. Вижте снимките, по-долу ще отриете и наградените и отличените:

Първото място си разделят Карнавална група „Дълбошница“, гр. Петрич и Кукерска група с. Победа, община Тунджа. На второ място са Кукерска група с. Бачево, община Разлог и Кукерски състав с. Осетеново, община Павел баня. Три са групите класирани на трето място – с. Горна Василица, община Костенец, Кукерска група с. Дунавци, община Казанлък и Кукерски колектив и възрожденска група с черешово топче с. Гъбарево.
Специални награди за:
Оригинални носии – Сурвакарска група „Долна Секирна“, община Брезник;
Най-възрастен участник – Венетка Стойкова от с. Горна Василица, община Костенец;
Най- млад участник – с. Бачево, община Разлог;
Иновации – Кукерски клуб „Мирково“;
Опазване на традицията – Кукерска група „Арапи“, град Шумен;
Оригинално представяне – кв. Поляните, град Петрич.
Фондация „Старата България“ и журито на карнавала взеха извънредно решение да присъдят специалната награда на фондация за прецизна и точна интерпретация на традицията на представителната група на град РазлогВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *