Петрички чудовища отъпкаха снега по древната земя на кукерите

Сурвакарската група от Коларово, подгорското село в Беласица, дефилираха първи на кукерския фестивал в Симитли. С талантливи мургави музиканти групата огласи стадиона в Симитли, където цял ден ще тъпчат земята страшни чудовища, старци и старици, кукери в разкошни костюми… по модел от всички райони на страната ни, а и от чужбина. Групата от петричкото село Коларово мина по бяла партина на стадиона в Симитли. Първото хоро извиха игриви хубавици петричанки и дадоха тон, в такта на който ще е играта цял ден. Групата показа и любими детски герои.

После тях македонци тъпкаха по древната кукерска земя. Групата от Велес ни показа мечоци и лисани, непознати за Симитли и региона. И звегорската група показа животински образи. И в двете македонски групи имаше медицина, медици и оздравителни сюжети.

Тази събота е големият фестивал в региона. Тази събота е Симитлия – Древната земя на кукерите. Започна с първите три, общо са тридесет групите, участници в дефилето. Стадионът в Симитли се препълва с кукери. 30 групи ще направят пъстрото дефиле тази година.

Познати кукери с разкошни костюми, интересни персонажи и актуални сюжети, готвени с голям мерак и пазени в голяма тайна за изненада на фестивала, съвсем непознати пазители на кукерската традиция и Сурва от всякъде… до 6 000 са преброени. Но чакат и повече участници. Втората събота на януари е. Денят за традицията вече 16 години – Симитли – Древната земя на кукерите – фестивалът на кукерските и маскарадни игри.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *