Спасиха на косъм от лавина петима македонци (видео)

Акция „на тъмно“ в планината. По тъмно и в много опасни снегове. Снощи планински спасители отърваха от най-страшното петима македонски туристи. Двама скиори и трима сноубордисти потърсили помощ, озовали се в лавиноопасен скален улей

Сигналът в Спасителна база Банско е приет към 18.00 часа в неделя. Туристи от Македония съобщават, че са премръзнали и изморени в „Дамянишка долина“ в Пирин, съобщават от спасителната служба.

12 спасители тръгват от базата, час и 20 минути по-късно бедстващите туристи са локализирани. Евакуацията е била на ръба на опасността и за туристите, и за спасителите. Опасните скални участъци не позволили туристите да бъдат изведени от опасността надолу поради висока опасност от лавини. Бедстващите са извличани нагоре в посока към ски пистите. Два часа продължила спасителната операция. Приключва успешно.

Спасители в планината отново призовават за внимание и разум, забавлявайки се в бялата планина.

Какво коства всяко необмислено действие в планината, виж. Планински спасители показват, частично, какво е в планината, когато е опасно. Планинските спасители, чрез социалните мрежи, не забравят и да благодарят: Планинска Спасителна Служба – отряд Банско изказва голяма Благодарност на всички доброволци непланински спасители, които оказаха помощ при провеждането на тежката Лавинна акция на 11.01.2019г. Благодарим Приятели!

Иначе времето във високата част на планината е спокойно. Температурата се задържа сравнително ниска (около – 9), облачността е разкъсана със слаб югозападен вятър. Ограниченията за навлизане в районите на Къркъма и Ечмище остават. Лавинната опасност е значителна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *