На Бабинден в Пиринско, вижте как и къде празнуваме

Бабини хора, измиване на ръцете на акушерката, подаръци за бабинчетата и майките, празнични вечери. Така ще отбележим Бабинден в Пиринско.

В Разлог празникът е известен с неповторимото Бабино хоро, което се играе на Централния площад в града. На 21 януари /понеделник/ от 14:30 часа жителите и гостите на Разлог могат да се насладят на невероятната гледка, да се докоснат до традицията и усетят атмосферата на Бабинден в Разлог. В 14:00 часа, преди Бабиното хоро, ще се състои обичаят по измиване на ръцете на акушерката и обявяване на първото бебе на 2019 г. и последното за 2018 г. на Разлог в Многофункционалната зала на Народно Читалище „15.09.1903-1909“.

Традиционно празникът Бабинден и тази година се организира от Общинска администрация Белица и НЧ ”Георги Тодоров-1885”. На 21 януари от 11.00 ч. всички баби „заденали” в цедилки своите бабинчета , майките, кумовете и близките на новородените през 2018 г., отново ще се съберат на площада под съпровода на тъпани и зурли на „бабино хоро”. Ще бъде спазен и традиционния ритуал „поливане” на лекаря в знак на благодарност за грижите към майките преди тяхното раждане и грижите към новородените.

Община Белица и тази година е приготвила подаръци за бабинчетата и майките . Подаръците ще бъдат раздадени по време на гражданския ритуал „даване име на новородено”, който ще се проведе в обновената ритуална зала на общината .

По случай Деня на родилната помощ, кметът на община Банско Георги Икономов пък кани всички майки, родили своите деца през 2018 г., на празнична вечеря.

Бабинден се отбелязва тържествено и в Симитли. Община Симитли ще отличи „Бебе на годината“ с плакет и награда. На празника, който ще събере бебетата, родили се през миналата година, техните майки, акушерките и лекарите от общината, ще бъде извършено традиционното за Бабинден ритуално поливане. Общинският кмет Апостол Апостолов ще ориса първото бебе, родило се през 2018 г.

Всички майки на новородени през изминалата година от всички села в общината и от гр. Симитли ще празнуват заедно.

Денят на родилната помощ ще отбележат и в благоевградската, в гоцеделчевската  болници  и на много други места в региона.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *