В Берово редят зеленчуковото тържище, обновяват кръчмите

Отварянето на КПП Клепало е от особено значение за жителите на градчето и пограничния район, но и за общината като цяло, коментира телевизия Стар в Македония. За откриването на новия граничен пункт се говори голям интерес и в медиите в западната ни съседка. „Очакваме поток от хора и стоки и следователно по-голямо икономическо развитие“, казва Йован Мателичарски, от местната управа в Берово. Пограничните зони в Македония очакват разцвет на икономиката след отварянето на новото КПП. Македонците се надяват и пазарът в Берово да добие славата на този в Делчево. Известна е трансграничната дестинация Благоевград – Делчево. Масово хора от Благоевград и региона ходят на вкусен обяд и евтин пазар. Търговията за македонските производители е в разцвета си есента. Тогава много от българските домакини са там, за да купуват зарзават за туршия от тържището в Делчево.

Въпрос на обозримо, вече близко, бъдеще е отварянето на граничен пункт при Струмяни, от българска страна. За КПП Клепало се говори от близо 20 години. Пунктът вече е готов. Водят се преговори – къде да бъде екипът, който ще обслужва трафика и пътникопотока. „Необходимо е да се реши на чия територия ще бъде разположен екипът“, каза при посещението си в Македония българският вицепремиер Томислав Дончев. От македонската страна участъкът е готов, но се нуждае от ремонт, за който ангажиментите вече са предприети. „Нашето желание е това да стане скоро и ние работим за бърза реализация“, каза Кочо Ангюшев, вицепремиер по икономическите въпроси на Македония. Пътят от българска страна, от Струмяни до КПП Клепало, е чисто нов, асфалтиран още от лятото.

До месеци ще е откриването на новия пункт. Разстоянието от Берово до граничния пункт е само 10 км. С откриването на граничния пункт Клепало пътуването от Берово до българската община Струмяни ще бъде съкратено с около 130 километра.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *