Скочиха срещу укрити нощувки в Банско

Кметът на Банско скочи срещу хотелиерите, които крият реализираните нощувки. Оказва се, че близо 870 000 лева са събраните средства от туристически данък в Банско, сочи отчетът на Годишната туристическа програма на общината за 2018 година. Което е по-малко от събраните за 2017г. Но анализите сочат също, че част от реализираните нощувки се крият. Това дискутираха на заседанието на Консултативния съвет по туризъм, който свика кметът  на Банско Георги Икономов. За да се осигури по-справедливо внасяне на туристическия данък, в рамките на една седмица ще анализират всички хотели, брой легла, заетост спрямо предходни години и т.н.

За анализа ще  помогнат представители на местния туристически бранш. Ще се направи списък на най-фрапиращите случаи на невнасяне на туристически данък, като започнат от най-големите хотели и апартаментни комплекси. Предвижда се  среща с представители на НАП, на която да се обсъдят по-ефективни методи на проверки на неизрядни места за настаняване. В крайна сметка държавата губи десет пъти повече от една укрита нощувка, в сравнение с общината. Затова усилията трябва да бъдат общи и координирани, смята кметът Икономов.

Взе се  още решение голяма част от средствата, предвидени за участие в туристически борси, да се използват за дигитална реклама. Общото мнение е, че тя е далеч по-ефективна от остарелите вече рекламни книжки и брошури.

По време на заседанието кметът призова туристическия бранш своевременно да излиза с позиции срещу всички опити на зелените да оплюят курорта ни. Защото големият губещ от тези атаки са местните хотелиери и ресторантьори, категоричен е кметът.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *