Кои са наградените от Сурва в Перник от Пиринско?

С пищна заря закриха международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник. Повече от 7500 участници и над 120 групи от целия свят се събраха в града за 28-ото издание на фестивала. А днес бяха обявени и големите победители, които взимат наградите – златна, сребърна и бронзова маска.  От Пиринско три групи взеха участие във фестивала. Специална награда на кмета на Перник и трета награда за индивидуална маска взеха кукерите от благоевградския квартал Струмско.

Наградата за индивидуална маска бронзов медал взе  Красимир Живков от Благоевград, Струмско.

В категория „Сурвакари“ сребърната маска отиде в кукерите от село Брежани,  община Симитли. , както и плакет малък гъдулар от с. Брежани. Кукерската група от с. Брежани с ръководител кметът Благой Стефанов се състои от 150 участници.

Разнообразието от маски правят групата от пиринското село атрактивна и интересна. Костюмите и маските са изработени от кози кожи, дървесен мъх и сълзика, характерни за региона. В групата се представят също старци, има и съвременни персонажи.

Награда за атрактивност на група пък бронзов медал грабна петричкият квартал Дълбошница, русалийска група.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *