Наздраве от евроселото с пожелания за берекет и пивко вино

Кметът Апостол  Апостолов поведе хорото с трибагреник в ръка и венец от лозови клонки, за да е берекет.  Трифон е! В село Черниче за поредна година на 1 февруари дълги трапези бяха подредени на площада на селото.  Всички заедно –  жители и гости  почетоха празника, който започна от сутринта.

В черквата „Свети Георги Победоносец“, която пази и частица от мощите на Свети великомъченик Трифон, бе отслужена празнична света литургия. В двора на храма  отслужиха  водосвет на здраве, там символично направиха и ритуала по зарязване на лозята с наричане за здраве и берекет.

Десетки килограми мезета за виното, което е на почит днес, бяха подредени на скарата и поднесени на десетките празнуващи.

Гост на празника бе кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, заедно с председателя на Общински съвет- Симитли Владимир Христов, кметовете на селата от цяла симитлийска община и общинските съветници. Кметът Апостолов поздрави всички празнуващи, като им  пожела берекет и все така да създават най- пивкото вино в България.

„Щастлив съм, че на празника има толкова млади хора, защото в последните години младите хора напускат България, а при нас е обратно – младите хора живеят тук, работят в общината, и с тяхна помощ, и мъдростта на по-възрастните, които дават много добри съвети, в селото ни се случват хубави събития.

Празникът ни е хубав, но за мен всеки ден е празник, когато хората са усмихнати и са на едно място,  е празник“,  каза и кметът на Черниче Георги Стефанов. Историята на празника разказаха учениците от СУ „Св.Св.Кирил и Методий“ Симитли. Ученички от училището в Долно Осеново изтанцуваха китка от народни танци, мъжка фолклорна група „Изворите“ и самодейки от читалището в Черниче вдигнаха градуса на настроението със своите песни. Оркестър „Идоли“ не спря да весели празнуващите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *