С духова музика посрещнаха боговете на виното в Илинденци

Голям респект към божествата на виното. С духова музика посрещнаха мома Кераца, Свети Трифон, тракийският бог на виното Загрей, фригийският Сабазий, гръцкият Дионис, римският Бакхус. Традиция е в Илинденци, в първата събота на месец февруари да направят ритуалното зарязване а лозите в масивите край селото. Ритуалът е съпътстван с шумно веселие, ритуалност и пъстра обредност…. Така е вече 28 години.

Пристигането на боговете на виното винаги е интересно. И за малки, и за пораснали, истински ценители на гроздовия еликсир. Божествата изпълниха тракийския обред „Розалии”, наричан през различните епохи още Дионисиеви пиршества и Вакханалии. Този ритуал е съхранен отпреди 4 хиляди години и в основата му са виното и огънят, и тяхната пречистваща сила с която се поставя новото начало. Големият и висок пламък предвещава плодородна година за винопроизводителите на Илинденци и на община Струмяни.

В местността „Масовец“ много отвсякъде хора бяха посрещнати в лозята с хапка топла питка и глътка от божествения местен еликсир. Отец благослови лозята и лозарите, кметове и винари зарязаха. Отрязаха първите лозови пръчици и нарекоха да е здрава и богата годината. Да пребъде животът и славата на Илинденци и община Струмяни – това благословено от Бога място на гроздето и виното, на веселието, любовта и вдъхновението и занапред по целия свят, нарече общинският кмет Емил Илиев. И след това празникът се мести, от лозовите масиви, на площада в селото. Там има винаги много вина, които се състезават за призово място и безброй тави с вкусни баници, погачи, сочни мръвки – най-добро мезе за виното.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *