Мостове на Струма се напукват и пропадат заради изнасяне на фин материал

Изнасянето на фин материал в района на стълбовете на моста край с. Рибник е причина за деформирането им. Това стана ясно на среща в Петрич с експерти на Агенция „Пътна инфраструктура“. Представители на бизнеса се срещнаха с експертите след забраната за движение на тежкотоварни камиони над 12 т. по моста край село Рибник.

Стана ясно, че още в края на 2016 г са започнали деформации най-напред на стоманобетонния праг на моста, а след това и деформации по връхната конструкция около втори стълб, където е и слягането. „Към настоящия момент измерванията са показали потъване около 10 см, заради което са получени пукнатини по част от носещата конструкция, което вече поставя съоръжението в предаварийно състояние. От края на 2013 г до миналата година нивото на река Струма слиза с по-голяма скорост, като след прага на моста коритото е слязло с 1,8 м , 2 м.“, посочи инж. Сотиров.

Предстои да се направи приоритетно укрепване на връхната конструкция  и успоредно с това да се възстанови хидротехническото съоръжение с доста по-висока от досегашната защита, защото няма гаранция срещу бъдеща промяна на речното дъно. Всички необходими процеси ще бъдат извършени в кратки срокове, поеха ангажимент от АПИ. Дончо Атанасов, член на УС на Агенцията подчерта, че състоянието на моста при с. Рибник се следи постоянно и в момента, в който то е определено като предаварийно е въведено ограничение за движението на камиони над 12 тона. „Големият проблем е добивът на инертни материали, който се извършва в коритото на р. Струма. Това е международен въпрос и трябва да имаме нетърпимост“, обобщи Дончо Атанасов, посочвайки случващото се в съседна Гърция по коритото на р. Струма.

Заради този процес има проблем и с моста край с. Тополница, където фундаментите също са оголени и започва актуално замерване, каквото искано е изпратено и от Община Петрич. Вече е разговаряно с областния управител Бисер Михайлов за свикването на спешна среща с гръцката страна по проблема, анонсира Дончо Атанасов, ако се наложи и на правителствено ниво по-късно. „До приключване на дейностите по моста при с. Рибник, не си правете експерименти и не преминавайте с камиони над 12 тона“, призова Дончо Атанасов.

Срещата се проведе по настояване на кмета на община Петрич Димитър Бръчков и народния представител Георги Динев, който постави въпроса и на вниманието на Комисията по регионално развитие към НС. На срещата освен тях присъстваха експерти на АПИ и на Института по пътища и мостове, кметът на община Струмяни Емил Илиев, директорът на Областно пътно управление Иван Кунев.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *