Преспахме/проспахме нощта на Хари Потър

Някои са я проспали, защото беше тази нощ, четвъртък срещу петък, но… деца пък бяха на училище за магии в тази специална нощ.

Всъщност от четири години на 7-ми февруари, навсякъде по света, се отбелязва нощ Нощта на книгите за Хари Потър. Така и в Благоевград, в библиотеката. Там направиха детски празник „Училище за магия и вълшебство Хогуортс“ за нощта на четвъртъка. Детският отдел в библиотеката се напълни с маскирани във всякакви герои от книгите за Хари Потър деца 7-10-годишни.сред персонажите бяха самият той- Хари Потър, малки магьосници, вещици. И какво още от празника ли??, разказват организаторите: Оформихме четири къта за домовете на училище Хогуортс – Грифиндорф, Хапълхаф, Слидерин и Рейвънклоу. Направихме разпределителна церемония с шапка, стол и листчета. Прочетохме магьосническото приветствие за празненството ни по повод  „Нощта на книгите за Хари Потър“.

Група деца представиха любими откъси от книгите за Хари Потър: от книгата „Хари Потър и Философският камък“ – „Добре дошли в „Хогуортс“  и „Куидич“ и от книгата „Хари Потър и Стаята на тайните“ – „Кабинетът на Дъмбълдор“.

Направихме художествено ателие. В него децата по домове  оцветиха гербовете на домовете,  направиха дизайн на чорапите на Доби и решиха решетката – „Намерете думата в „Хогуортс“. Група ученици прочетоха репликите на професорите, останалите ги отгатваха. Продължихме с големия магически куиз.

Идеята на „Нощта на книгите за Хари Потър“ е феновете да отпразнуват любовта си към поредицата на  Дж. К. Роулинг и да предадат магията на четенето на нови читатели. Всяка година темата на празника е различна. За 2019 е определена темата „Училище за магия и вълшебство Хогуортс“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *