В бившия Дом за сираци осмислят ежедневието на деца с увреждания

Нова инвестиция за социална грижа. Община Благоевград започна преустройство в бившия Дом за деца, лишени от родителски грижи. Там ще се установят нови центрове, за грижи за уязвимите групи. Там ще са Дневен център за подкрепа на деца с увреждания и техните семейства –капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги; Дневен център за подкрепа на деца с тежки множествени увреждания и техните семейства – капацитет 30 места за дневна грижа и 60 места за консултативни услуги; Център за обществена подкрепа – капацитет 100 места.

Преустройството на сградата и осигуряване на подходяща и ефективна социална инфраструктура за развиване на нови социални услуги в общността е по проект, с осигурено европейско финансиране. Общата стойност на проекта е  1 176 500.00 лв. Проектът предвижда и осигуряване на подходящо обзавеждане и оборудване за социалните услуги, което ще гарантира безопасна и сигурна среда за ползвателите. Новоизградените центрове ще бъдат в съответствие с утвърдените от Министерството на труда и социалната политика функционални изисквания и насоки, съобразени с релевантните европейски документи за деинституционализация и живот в общността.

Всичко ще е готово до есента тази година. Днес свещеник благослови работата по новата инвестиция и бе извършена ритуална първа копка от кмета на Благоевград Атанас Камбитов и директорът на Агенцията за социално подпомагане Румяна Петкова. „Община Благоевград има цялата палитра от социални услуги, благодарение на г-н Камбитов и неговия екип. Община Благоевград е един добър партньор и коректив на държавната власт“, каза по време на церемонията Румяна Петкова. „Ние сме един от най-големите доставчици на социални услуги в Югозапада. Към момента предоставяме 21 услуги. С новите три, ще станат 24. Работим за разкриването на още две услуги. Подписахме и договор за лични и социални асистенти. Още 20 са подали документи. Ще изпълним абсолютно всички заявления, там където  няма възможност да се финансира от Централния бюджет, ще дофинансираме със собствени средства. Това е социалната отговорност на Общината, защото тук не става дума просто за услуги, а за хора, които имат нужда от подкрепа“, каза д-р Камбитов.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *