Мобилна поликлиника преглежда учениците в региона

Мобилен офталмологичен кабинет за деца и Мобилна поликлиника “ХИПОКРАТ” за деца ще действа на територията на община Симитли. Те включват  самостоятелни кабинети за УНГ, кардиология,  педиатрия,  офталмология и стоматология.

Това е само началото на привилегиите за децата и училищата в симитлийска община, които ще имаме в изпълнение на трансграничен българо-гръцки проект. Педагозите от училищата в община Симитли са вече по-квалифицирани за здравето и безопасността на децата.

В гимназията в Симитли учителите участваха в семинари за обучение, трансфер на знания по критичните проблеми на деца в риск (изчезнали деца, деца-жертви на трафик) сигурността на децата. Фокусът е за насърчаване на българската страна за съществуващите европейски инструменти като Европейската линия за изчезнали деца 116 000,  Европейската система за алармиране за изчезнали деца, ECAAS (European Child Alert Automated System)  и Системата за алармиране за изчезнали деца, Amber Alert. “Усмивката на детето” от Гърция е водеща организация по проекта, в партньорство в Регионалното управление Образование в Благоевград.

Пред преподавателите бяха разяснени следващите стъпки, в изпълнение на проекта, които обхващат отново училищата в общината. А именно: предстоят дейности, насочени към подобряване на здравните услуги за деца в района на интервенция чрез разработването на всеобхватни програми за превантивна медицина, които да обхванат 6 200 деца в трансграничния район на Гърция-България.

Ще има и дейности за подобряване на услугите за социални грижи, предоставяни на деца чрез образование на представители на организации и институции, които работят с деца и предоставят спешна помощ и спасителни служби, а също така спомага за развитието и насърчаването на социалните центрове за подкрепа на деца и семейства в нужда.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *